Ceny przetworów mleczarskich w UE
W ocenie Pawła Wyrzykowskiego, eksperta rynku rolnych w BGŻ BNP Paribas, grudniowe wzrosty cen PMP w UE są związane ze spadkiem produkcji mleka w Nowej Zelandii, która jest największym na świecie eksporterem PMP, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu cen tego produktu na rynku światowym.
Ceny masła w ujęciu miesięcznym wzrosły o 7,1% do 430 EUR/100 kg. Wyraźne podrożały też sery, w tym Gouda o 7,4%, sery Edamskie o 6,4%, a Cheddar o 4,6%.
W ostatnim tygodniu grudnia 2016 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) ukształtowała się na poziomie 210 EUR/100 kg, tj. o 4,8% wyższym niż przed miesiącem. Ze względu na duże zapasy mleka w proszku w UE wzrost jego cen jest ograniczony, na co wskazują również rezultaty ogłoszonych przez KE przetargów na sprzedaż OMP z zapasów interwencyjnych. W pierwszym przetargu sprzedano zaledwie 40 ton, a w drugim żadna oferta nie osiągnęła ceny minimalnej (215 EUR/100 kg.)
Masło najbardziej podrożało również w relacji rocznej. W porównaniu z ostatnim tygodniem 2015 r. cena masła wzrosła o 45%. PMP podrożało o 36%, sery Edamskie o 32%, OMP i sery Gouda po 23% a Cheddar o 15%.
Mimo znaczących podwyżek w relacji rocznej, tylko średnie ceny zbytu masła i serów Edamskich w całym 2016 r. były wyższe niż przed rokiem, odpowiednio o 6,9 i 0,9%. Przeciętne ceny pozostałych produktów kształtowały się na poziomie o kilka procent niższym niż w 2015 r.
Co ciekawe, zmiany cen produktów mleczarskich w Polsce w 2016 r. były korzystniejsze niż zmiany cen tych produktów w UE. W 2016 r. średnie ceny zbytu masła wyrażone w złotych były o 10,2% wyższe niż przed rokiem, sery podrożały o 6-8%. Ceny OMP obniżyły się co prawda o 1,6%, a mleka w proszku o 1,9%, ale głębokość tych obniżek nie była tak duża jak w UE. Tendencje te były jednak wynikiem przede wszystkim osłabienia złotego wobec euro.