Jak wynika z danych, w sezonie 2012/2013 chińskie władze zamierzają skupić blisko 300 tysięcy ton cukru pochodzącego z rynku krajowego w celu podwyższenia cen cukrów, aby wesprzeć chińskich producentów cukru – podaje FAPA/FAMMU.
W związku z tym, całkowity wolumen zakupionego w sezonie 2012/13 cukru na poczet krajowych rezerw zwiększy się więc do 1,8 mln ton, co stanowi około 14% chińskiej produkcji. Za tonę tego surowca władze Chin zapłacą 6100 juanów, czyli blisko 990 USD.
Prawdopodobnie w ten sposób wzrośnie import tego surowca, gdyż przy obecnym cle wynoszącym 50% ceny cukru są i tak o 200-300 juanów za tonę niższe od krajowych stawek. W ciągu pierwszych 3 miesięcy 2013 roku Chiny zaimportowały prawie 529 tys. ton cukru, w szczególności cukru surowego, a zatem to o 6% więcej niż w analogicznym czasie rok wcześniej.
Natomiast w 2012 roku import wzrósł w relacji rocznej o 28% i wyniósł aż 3,75 mln ton. Rosnący import jest nie tylko wynikiem korzystnej relacji cenowej i dużego popytu, ale także rosnących możliwości rafinacyjnych i usytuowaniem rafinerii wzdłuż linii brzegowej – zaznacza FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu