Duży wzrost importu i spadek eksportu cukru w I kw. 2016 r.

W pierwszym kwartale 2016 roku polski eksport cukru mocno zwolnił, import za to dynamicznie przyspieszył. Ceny wywozu poprawiły się, natomiast przywóz był tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej – podaje FAMMU/FAPA.

Duży wzrost importu i spadek eksportu cukru w I kw. 2016 r.

Eksport cukru z Polski

W pierwszym kwartale tego roku eksport cukru z Polski wyniósł 78,4 tys. ton, a jego wartość 36,6 mln €. Tym samym oznacza to spadek r/r o odpowiednio 31,8 i 24,7%. Średnia wartość wywozu wzrosła o 10,5% do 467 €/t, czyli do około 2,04 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 74% wysyłki. Do UE cukier sprzedawano średnio po 501 €/t (+10,7% r/r), a więc po ~2,1 zł/kg. Z kolei do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 373 €/t (-0,5% r/r), czyli po ~1,56 zł/kg. Zasadniczymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Egipt i Gruzja.

Import cukru do Polski

W pierwszych trzech miesiącach 2016 roku import cukru do Polski wzrósł bardzo dynamicznie i był większy aż o 3,9 raza w relacji rocznej, wynosząc 51,7 tys. ton, a jego wartość była ponad trzykrotnie wyższa, wzrastając do 22,6 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 437 €/t (-15,7% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), a więc po około 1,83 zł/kg. Kluczowymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 56% sprowadzonego cukru, natomiast pozostałą część sprowadzono z UE. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 407 €/t (-30,8% r/r), czyli po około 1,71 zł/kg, a z kolei od unijnych partnerów po 476 €/t (-6,5% r/r, ~2 zł/kg). Najwięcej tego towaru sprowadzono z Niemiec, Szwecji i Czech oraz Danii, a spoza UE z Zimbabwe, Ukrainy i Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru (Ukraina ma kontyngent ilościowy). W pierwszym kwartale sprowadzono 42% wolumenu, jaki zakupiono w całym zeszłym roku.

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem

W pierwszym kwartale 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem bardzo dynamicznie spadło o 66,4% do 14 mln € i o 73,7% do 26,7 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek spadającego eksportu i rosnącego importu.

 



Tagi:
źródło: