Najbardziej dynamicznie będzie rozwijał się światowy handel OMP, który wzrośnie o 2,7% do 2,22 mln t w masie produktu. Zgodnie z prognozami ekspertów FAO, w 2017 r. nastąpi odbicie w eksporcie OMP z UE - wolumen wywozu ma zwiększyć się o 17%. W 2017 r. eksport OMP ze Stanów Zjednoczonych zwiększy się o 6,2%, podczas gdy z Nowej Zelandii spadnie o 8,3%.
Warto jednak pamiętać, że znaczącym czynnikiem niepewności na rynku OMP są jego duże zapasy w UE, które na koniec kwietnia br. wynosiły 406 tys. t, tj. 18% wolumenu światowego handlu w 2017 r. Po stronie popytu wzrost zapotrzebowania na OMP przewidywany jest m.in. ze strony Chin, Meksyku, Filipin, Jemenu, Algierii i Tajlandii.
W br. eksport serów zwiększy się o 2,1% do 2,53 mln t. Wg FAO, sprzedaż z UE wzrośnie o 3,1% do rekordowego poziomu 825 tys. t, co stanowić będzie blisko jedną trzecią światowej wymiany. Eksport serów z Białorusi wzrośnie o 6,7% do 218 tys. t, podczas gdy z Nowej Zelandii zmniejszy się o 4,2% do 340 tys. t. W 2017 r. wzrost zakupów serów przewidywany jest m.in. ze strony Rosji, Chin, Korei Południowej, Japonii, Arabii Saudyjskiej, Meksyku, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Stanów Zjednoczonych.
Według ekspertów BGŻ BNP Paribas, globalny eksport masła w zwiększy się o 1,9% do 986 tys. t, przede wszystkim na skutek 10-proc. wzrostu zbytu masła z UE. Jest to dość optymistyczna prognoza, gdyż w pierwszych czterech miesiącach br. eksport masła z UE był o 20% mniejszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksperci FAO przewidują, że sprzedaży tego produktu z Nowej Zelandii (największego eksportera) zwiększy się o 0,7%. Największy wzrost zapotrzebowania na masło spodziewany jest ze strony Chin, Meksyku i Australii, Egiptu, Arabii Saudyjskiej, Filipin i Rosji. Należy dodać, że większa produkcja w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie może generować mniejszy zapotrzebowanie na zewnętrzne dostawy masła do tych krajach.
W 2017 r. rozwój światowego handlu produktami mleczarskimi będzie hamowany przez mniejszy, o 0,5%, eksport PMP. Eksport z Nowej Zelandii obniży się o 1,0%, a z UE spadanie o 4,1%. Po stronie popytu, w wyniku większej niż w 2016 r. produkcji mleka w Brazylii, należy spodziewać się spadku importu do tego kraju. Z kolei w przypadku Chin prognozowany jest wzrost importu, jednak jego poziom będzie o 25% niższy od rekordowego z 2014 r.
Należy zauważyć, że w ekwiwalencie mleka, w 2017 r., łączny eksport produktów mleczarskich z UE wzrośnie o 4,5% do 19,3 mln t, podczas gdy z Nowej Zelandii spadnie o 2,3% do 18,9 mln t, a ze Stanów Zjednoczonych wzrośnie o 3,4 do 10,3 mln t. Tym samym w 2017 r. UE stanie się największym eksporterem produktów mleczarskich na świecie.