W ostatnim miesiącu ubiegłego roku podrożały wyraźnie przetwory mleczarskie, których indeks w stosunku do wartości z listopada 2013 roku wzrósł o 5,3%. Zwyżki obserwowano także w przypadku mięsa – o 0,4% do 188,1 pkt.
W grudniu, ceny pozostałych artykułów żywnościowych oscylowały na poziomie niższym w relacji miesięcznej. Najbardziej potaniał cukier – o 6,3%, a w mniejszym stopniu także zboża – spadek o 1,4% i oleje roślinne – spadek o 1,3%.
W analizowanym miesiącu w grupie mięsa wzrosły notowania wołowiny i wieprzowiny. Na wzrost cen wołowiny od połowy ubiegłego roku miał popyt ze strony Chin i Japonii. Ceny drobiu były stabilne, a mięsa owczego obniżyły się ze względu na sezonowy wzrost ubojów na półkuli południowej.
Na przestrzeni całego 2013 roku indeks cen żywności wyniósł 209,9 pkt i był o 1,6% niższy niż w 2012 roku oraz o 9% niższy od rekordowo wysokiego w 2011 roku. Dobre ubiegłoroczne zbiory przyczyniły się także do obniżki cen zbóż (z wyjątkiem ryżu), olejów roślinnych i cukru.
Niemniej jednak, rekordowo wysokie były ceny mleka i artykułów mleczarskich oraz mięsa. W całym 2013 roku, światowy indeks cen mięsa ukształtował się na poziomie 184,4 pkt, wzrastając o 1,3% wobec roku 2012 oraz o 0,6% w stosunku do 2011 roku.