W grudniu 2012 roku światowy indeks cen żywności sporządzony przez FAO uległ kolejnej obniżce i kształtuje się na najniższym poziomie od września 2010 roku.
Według danych FAO w 2012 roku światowy indeks cen żywności wynosił 197 punktów, a zatem możemy mówić o jego 2% obniżce w obrębie miesiąc a .
W minionym miesiącu za obniżkę światowego indeksu cen żywności przede wszystkim odpowiada wartość światowego indeksu cen olejów i tłuszczów. Wysoka p rodukcja oleju palmowego w południowo-wschodniej części Azji , a także z mniejsze zapotrzebowa nie na ten produkt bezpośrednio przyczyniły się do obniżki indeksu tłuszczów. wpł
Zdaniem ekspertów, wartość światowego indeksu cen olejów i tłuszczów mogłaby być jeszcze niższa z uwagi na prognozowane pogorszenie się sytuacji na rynku oleju sojowego w okresie 2-3 miesięcy. Spory wpływ na taki stan rzeczy ma również mniejsza niż zakładano podaż oleju słonecznikowego.
Jak wynika z danych, w minionym roku średnia wartość światowego indeksu cen tłuszczów i olejów osiągnęła poziom 225 punktów w porównaniu do 252 punktów w 2011 roku.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu