Unia Europejska jest największym globalnym producentem oraz eksporterem serów, które są dominującą pozycją w strukturze towarowej wysyłki unijnych produktów mlecznych.
Wynika to z wysokiej jakości i różnorodności oferty asortymentowej oraz wysokiej wartości odżywczej serów i możliwości wszechstronnego ich wykorzystania jako baza dla wielu dań i produktów spożywczych.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie styczeń–listopad 2022 r. z UE-27 do krajów trzecich wysłano 849 tys. ton serów, czyli mniej o 4% niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Sery z krajów UE-27 przywożono m.in. do USA - 120 tys. ton, Japonii - 112 tys. ton, Szwajcarii - 65 tys. ton, Korei Południowej - 54 tys. ton, Arabii Saudyjskiej - 40 tys. ton, a także Ukrainy - 31 tys. ton oraz Chin - 27 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu