Według prognoz w bieżącym sezonie unijne zapasy cukru zmniejszą się z 2 mln ton do 1,5 mln ton. W dalszym ciągu jednak nadprodukcja tego surowca wyniesie blisko 5,35 mln ton.
W związku z tym, Komisja Europejska chce już od następnego roku wprowadzić możliwość sprzedaży nadwyżki produkcyjnej między krajami Wspólnoty, a także umożliwić sprowadzenie surowego cukru po niższych stawkach celnych. Takie rozwiązania mają przynieść poprawę zaopatrzenia w ten surowiec o 1,2 mln ton tego. W przypadku wysyłki pozakwotowego cukru przewidywany wolumen zwiększy się o 700 tysięcy ton do poziomu 1,35 mln ton.
Przypomnijmy, że podobne metody były już stosowane wcześniej. W zeszłym sezonie wprowadzono pozakwotowy cukier w postaci dwóch transz wynoszących 400 tysięcy ton w cenie 85 EUR/t oraz 200 tysięcy ton za 211 EUR/t. W tym samym czasie zaimportowano 400 tysięcy ton cukru surowego po obniżonym cle.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU foto:
sxc.hu