Unijne ceny masła we wrześniu nadal rosły

Spadkowa tendencja cen masła w UE, została przerwana w maju 2016 r. Od tego momentu na rynku przedstawiane są zwyżki.

Unijne ceny masła we wrześniu nadal rosły

Kontynuację wzrostowego trendu obserwowano również we wrześniu. W dniu 25 września 2016 roku średnia ważona cena masła w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 3,91 EUR/kg i była wyższa o 14,4% niż przed miesiącem. We wrześniu unijne ceny masła znajdowały się już znacznie powyżej poziomu z porównywalnego okresu 2015 roku, w dniu 25.09.2016 r. różnica ta wynosiła 35,1%. W omawianym czasie nieco niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem we Wspólnocie pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego za Niemcami, Francją i Irlandią. W dniu 25 września 2016 roku jego ceny zwiększyły się do poziomu 3,69 EUR/kg, a więc były większe o 16,6% niż miesiąc wcześniej w ujęciu PLN odnotowano 16,4% zwyżkę w skali miesięcznej do 16,32 PLN/kg. Stawki te były już o 53,9% wyższe od ceny interwencyjnej oraz o 3,1% niższe od średniej ważonej dla całej UE. Zatem tłuszcz mleczny z Polski jest bardziej konkurencyjny niż jeszcze przed miesiącem, gdy był droższy o 0,6% niż przeciętnie w UE. Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny masła na koniec września utrzymywały się na granicy znacznie wyższej niż w kraju. Na rynku największego unijnego producenta ceny analizowanego przetworu mlecznego w dniu 25 września 2016 r. wyniosły 4,35 EUR/kg, czyli zwiększyły się o 15,2% w relacji miesięcznej. W przypadku innego potentata – Holandii, odnotowano mniej dynamiczny wzrost w skali miesiąca. Tu dnia 25 września 2016 r. przeciętna cena masła uplasowała się na poziomie 4,09 EUR/kg i była na pułapie o 8,5% większym niż w zeszłym miesiącu. W przypadku Niemiec, ceny masła w dziewiątym miesiącu 2016 r. były o niespełna 49% wyższe niż przed rokiem, z kolei w Holandii o ponad 41,5%.

 

FAMMU/FAPA informuje, że zwyżki cen masła w UE nastąpiły znacznie szybciej niż się spodziewano i są konsekwencją chłodnej, deszczowej wiosny w Europie i coraz niższych cen mleka, które zniechęcają do zwiększania produkcji. W rezultacie czego produkcja mleka i przetworów mlecznych w UE spada, a ceny masła wzrastają. Co więcej, rosnące ceny masła w UE napędzane są przez nasilający się popyt z krajów azjatyckich. Aktualnie średnia cena tony masła z Unii jest już tylko na nieznacznie mniejszym poziomie niż w USA (u jednego z największych konkurentów Wspólnoty) - o 2,05%. Jest to powiązane z silnym kursem dolara w odniesieniu do euro. Jednak na znacznie niższym niż średnio w UE poziomie utrzymują się ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu 3,51 EUR/kg.

 

Na dzień 30 września 2016 r. w ramach publicznej interwencji nie składowano masła, a w ramach programu prywatnego magazynowania (PSA), w bieżącym roku do składów dostarczono już 143,59 tys. ton masła. Popularność tego programu rosła ze względu na to, że ceny rynkowe w wielu krajach UE w I kwartale 2016 r. zmniejszyły się poniżej ceny interwencyjnej. Obecnie w związku ze wzrostem cen do składów dostarczane są niewielkie ilości masła. Instrument ten najbardziej cieszy się w Holandii (61,39 tys. ton), Niemczech (24,87 tys. ton) i Francji (23,05 tys. ton). W Polsce do składów w ramach programu przyjęto do tej pory 4,33 tys. ton masła. W całym 2015 roku w ramach programu prywatnego magazynowania do składów dostarczono w sumie 141,37 tys. ton masła (w Polsce 0,55 tys. ton), a zatem ponad sześcioipółkrotnie więcej niż w 2014 r.

 

Jak wynika z najnowszych danych KE, pomimo obserwowanych od drugiego kwartału 2015 roku spadających cen masła, produkcja mlecznego tłuszczu w UE w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2016 r. była na poziomie o 8,7% wyższym od tego z tego samego okresu 2015 roku. W Polsce w czasie tym zaobserwowano ponad 15,5% wzrost do 122,8 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się sprzedaż masła poza UE. Tu po siedmiu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 34% wzrost. 



Tagi:
źródło: