Unijna produkcja masła

W okresie od stycznia do maja 2017 roku produkcja masła w UE zmalała o 6,5% do poziomu 928,7 tys. ton.

Unijna produkcja masła
W analizowanym okresie Niemcy oraz Francja były niekwestionowanymi liderami w produkcji masła w UE. W sumie wyprodukowali 45% unijnego masła, odpowiednio 225 tys. ton (-6,6%) i 192 tys. ton (-9,3%). Znaczącymi producentami była także Polska – 88,4 tys. ton (-2,4%), Irlandia – 86,3 tys. ton (+7,2%), Wielka Brytania – 62,5 tys. ton (-2,4%) i Holandia – 60,6 tys. ton (-18%) i łącznie kraje te wytworzyły 77% masła w UE. W pierwszych pięciu miesiącach 2017 roku eksport masła zmalał o 20% do 63,1 tys. ton.
 
Według Banku BGŻ BNP Paribas, najbardziej opłacalny w tym okresie był eksport do USA (+49%), Iranu (+39%), Arabii Saudyjskiej (-58%), Chin (+14%), Singapuru (-21%), Emiratów (+6%), Australii (+420%), Tajwanu (-21%), Libanu (+3%) i Egiptu (- 1%). Zwiększył się natomiast import masła. W okresie styczeń-maj 2017 roku sprowadzono do UE 2,3 tys. ton masła, a więc o 13% więcej niż miało to miejsce w porównywalnym okresie 2016 roku. Największym dostawcą tego produktu na unijny rynek była Nowa Zelandia z 83% udziałem i Ukraina z 15%.
 
Od początku uruchomienia zakupów interwencyjnych, rynkowe ceny masła sporo przewyższały poziom ceny interwencyjnej - 221,75 EUR/100 kg. W tej sytuacji unijni przedsiębiorcy nie oferowali masła do sprzedaży na zapasy interwencyjne, a jedynie korzystali z dopłat do prywatnego przechowywania.
 
Do unijnego programu prywatnego przechowywania do końca 2016 roku zgłoszono 143,6 tys. ton masła – najwięcej w Holandii - 61,4 tys. ton oraz w Niemczech - 24,9 tys. ton i we Francji - 23 tys. ton. Po uwzględnieniu ilości wycofanych, w unijnych chłodniach na koniec maja 2017 roku znajdowało się 1,3 tys. ton masła objętego dopłatami, a zatem mniej o 91% niż w styczniu bieżącego roku i o 99% niż rok wcześniej.
 
Całkowita produkcja masła w 2017 roku przewidywana przez Komisję Europejską jest na 2,33 mln ton, czyli o 3% mniej niż w 2016 roku. Wywóz masła i oleju maślanego zmniejszy się o 20% do 169 tys. ton. Import, powinien wzrosnąć dwukrotnie do poziomu 6 tys. ton. Spożycie powinna wzrosnąć o 1% do 2,22 mln ton, podczas gdy prywatne zapasy w UE powinny zmaleć o połowę do 65 tys. ton.


Tagi:
źródło: