Jak wynika z informacji podanej przez Euroazjatycką Komisję Gospodarczą (EKG) od dnia 1 kwietnia 2013 roku, stawka na masło wzrosła do 18,3%, ale nie mniej niż 0,29 EUR/1 kg (w porównaniu z dotychczasową 15%, ale nie mniej niż 0,29 EUR/1 kg).
W przypadku sera opłata wynosi 18,3%, ale nie mniej niż 0,4 EUR/1 kg, w odniesieniu do 15%, ale nie mniej niż 0,4 EUR/1 kg wcześniej. Stawka na tarty ser dowolnego rodzaju wynosi 20%, za fetę z mleka krowiego – 25% (przed zmianą obie te grupy produktów były obłożone cłem w wysokości 15%).
Vitalij Gudin, Dyrektor Departamentu Celno-Taryfowych i Pozataryfowych Regulacji EKG oświadczył, że podwyższenie ceł jest związane ze wspieraniem rodzimych, rosyjskich producentów. Zapowiedział ponadto, że okres obowiązywania wyższych stawek celnych wprowadzany jest jedynie na 3 miesiące (do dnia 30.06.2013 r.), aby ocenić wpływ tego instrumentu na ceny na rynku wewnętrznym. W połowie czerwca komisja EKG ma podjąć decyzję, czy przedłużyć czas obowiązywania podwyżek.
Wzrost ceł na pewno będzie miała wpływ na eksport mleczarski Unii Europejskiej. Zwłaszcza, że Rosja jest drugim rynkiem dla artykułów rolnych eksportowanych z UE, a pierwszym pod względem wartości wysyłanych produktów zwierzęcych takich jak mięso i produkty mleczne.
Podwyższone cła to także zagrożenie dla eksporterów z Polski. W ubiegłym roku na teren Unii Celnej z naszego kraju wywieziono przetwory mleczne o wartości 116,08 mln EUR, co stanowiło 8,2% wartości eksportu mleczarskiego z naszego kraju – podaje FAMMU/FAPA.