Zdaniem wielu ekspertów uwolnienie rynku cukru Unii Europejskiej poprzez zniesienie kwot produkcyjnych nie przełoży się od razu na radykalną zmianę bilansu handlu cukrem pomiędzy UE a krajami trzecimi.
W opinii Martina Todda, dyrektora zarządzającego firmy konsultingowej LMC International Unia Europejska mogłaby ewentualnie stać się eksporterem cukru po zniesieniu kwot produkcyjnych, ale po spełnieniu jednocześnie kilku warunków.
Krótko - i średniookresowy horyzont stawia jednak przed unijnymi plantatorami i producentami duże wyzwania ze względu na zmienność cen i ich cykliczność. Unia mogłaby stać się ewentualnie strukturalnym eksporterem pod warunkiem, że zwiększy się konkurencyjność sektora, a ceny na świecie pozostaną wysokie.
Kwoty produkcyjne na cukier wygasają w 2015 roku. Komisja Europejska nie chce wydłużenia tego systemu. Parlament Europejski przegłosował jednak, żeby kwoty pozostały do 2020 roku, a Rada opowiada się za 2017 rokiem.
Pojawiły się spekulacje, że realnym terminem zniesienia kwot produkcyjnych w sektorze cukru może być 2018 rok.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie F.O. Licht, foto:
sxc.hu