Zniesienie kwot produkcyjnych daje małe szanse, aby UE znów stała się eksporterem netto cukru

Zdaniem wielu ekspertów uwolnienie rynku cukru Unii Europejskiej poprzez zniesienie kwot produkcyjnych nie przełoży się od razu na radykalną zmianę bilansu handlu cukrem pomiędzy UE a krajami trzecimi.

Zniesienie kwot produkcyjnych daje małe szanse, aby UE znów stała się eksporterem netto cukru
W opinii Martina Todda, dyrektora zarządzającego firmy konsultingowej LMC International Unia Europejska mogłaby ewentualnie stać się eksporterem cukru po zniesieniu kwot produkcyjnych, ale po spełnieniu jednocześnie kilku warunków.

Krótko - i średniookresowy horyzont stawia jednak przed unijnymi plantatorami i producentami duże wyzwania ze względu na zmienność cen i ich cykliczność. Unia mogłaby stać się ewentualnie strukturalnym eksporterem pod warunkiem, że zwiększy się konkurencyjność sektora, a ceny na świecie pozostaną wysokie.

Kwoty produkcyjne na cukier wygasają w 2015 roku. Komisja Europejska nie chce wydłużenia tego systemu. Parlament Europejski przegłosował jednak, żeby kwoty pozostały do 2020 roku, a Rada opowiada się za 2017 rokiem.

Pojawiły się spekulacje, że realnym terminem zniesienia kwot produkcyjnych w sektorze cukru może być 2018 rok.


Tagi:
źródło: