Natomiast w stosunku do marca 2012 roku ceny żywności były niższe o 1,7%.
W analizowanym miesiącu indeks FAO wzrósł po raz pierwszy od trzech miesięcy, głównie za sprawą wzrostu cen przetworów mleczarskich o 11%.
W marcu bieżącego roku podrożał także cukier – o 1,1%.
Z kolei pozostałe artykuły, takie jak: mięso, oleje i zboża potaniały odpowiednio o 2%, 2,5% i 0,5%. Spadki notowano również w obrębie wszystkich gatunków mięs, dzięki zrównoważonej podaży oraz niewielkiego spadku cen pasz.
W relacji rocznej notowania mięs uległy spadkowi o 1,7%.
Indeks cen żywności wg FAO w okresie od marca 2011 do marca 2013 roku
Źródło: FAMMU/FAPA
Indeks cen mięsa wg FAO w okresie od marca 2011 roku do marca 2013 roku
Źródło: FAMMU/FAPA