Od lat nie było tak małego zainteresowania eksportem cukru pozakwotowego

Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie wykonawcze (UE) NR 2016/259 odnośnie wywozu pozakwotowego cukru (L 49/7 z 2016 r.).

Od lat nie było tak małego zainteresowania eksportem cukru pozakwotowego

Eksport cukru pozakwotowego

Jak zauważa FAPA/FAMMU, otworzona dwa tygodnie wcześniej rozporządzeniem nr 2016/190 druga transza wywozu cukru pozakwotowego w wysokości 700 tys. ton w sezonie 2015/2016 została wypełniona, ale nie cieszyła się tak sporym powodzeniem jak poprzednie wolumeny wysyłkowe dla nadwyżek cukru.
 
Wnioski złożono na 790 tys. ton i dlatego KE zastosowała współczynnik akceptacji w wysokości 84,388187%, tj. 84% wnioskowanej ilości dostanie pozwolenie eksportowe. Wnioski złożone pomiędzy 15 a 19 lutego zostały zmniejszone o przedstawiony współczynnik akceptacji, a pozwolenia złożone między 22 a 26 lutego odrzucono przez wypełniony limit. Zawieszono również dalsze składanie wniosków.
 
Wnioski złożono jedynie na 90 tys. ton więcej niż wynosił limit. Od lat nie było tak małego zainteresowania eksportem cukru pozakwotowego, chociaż w sezonie 2015/2016 jego produkcja ma przekroczyć 4 mln ton. Przewiduje się, że unijni producenci cukru chcą zmagazynować aktualne nadwyżki, żeby wprowadzić je na rynek po październiku 2017 roku, kiedy zostaną zniesione limity produkcyjne na cukier i izoglukozę. Przed tą transzą wysyłki pojawiły się nawet głosy, że limit może nie zostać wykorzystany, bo producentom może bardziej opłacać się przetrzymać cukier.
 
Limit WTO wywozu cukru dla całej UE wynosi 1,37 i dlatego KE rokrocznie w dwóch transzach zezwala na eksport łącznie 1,35 mln ton cukru pozakwotowego.



Tagi:
źródło: