Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w ósmym miesiącu 2013 roku podrożało masło i mleko w proszku, a także sery i twarogi. Natomiast w obrębie artykułów płynnych odnotowano nieznaczne spadki cen.
Największe zmiany miały miejsce w przypadku cen pełnego mleka w proszku, którego notowania w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 5% oraz o 44% wobec analogicznego okresu roku ubiegłego.
Masło w blokach podrożało o ponad 3% wobec lipca 2013 roku i było jednocześnie o 47% droższe niż przed rokiem. Podobna sytuacja miała miejsce w obrębie serów dojrzewających, w przypadku których odnotowano wzrost cen o około 1-3% w relacji miesięcznej.
Na stabilnym poziomie wobec lipca pozostały natomiast ceny mleka odtłuszczonego. Z kolei dynamiki spadkowe obserwowano w przypadku artykułów płynnych.
Jak podaje Bank BGŻ, ze względu na rosnącą produkcję mleka w Europie i na świecie oraz popyt na przetwory mleczarskie na stałym poziomie można podejrzewać, że w następnych miesiącach dynamika wzrostowa cen może wyhamować. Nie będą to jednak zbyt istotne obniżki cen.