Po głębokiej obniżce notowań w drugiej połowie lipca, początek sierpnia przyniósł dynamiczne wzrosty - informuje FAMMU/FAPA.
W Londynie za tonę cukru białego trzeba było zapłacić 490,7 USD, a w Nowym Jorku za cukier surowy 374,1 USD/t. W ciągu ostatniego tygodnia notowania wzrosły odpowiednio o 3 i 5%, a w relacji rocznej były niższe od odpowiednio 21 i 25%.
Ostatnie spadki spowodowane są głównie sytuacją techniczną ryku i mniejszą podażą cukru z Brazylii za sprawą deszczu, który opóźnił zbiory i produkcję, a także faktu, że więcej trzciny trafia do rafinerii bioetanolu kosztem cukrowni. Ostatnio ceny długo spadały (do najniższego od 3 lat poziomu), co musiało wygenerować popyt i tym samym wzrosty.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE, foto:
sxc.hu