Największy na świecie eksporter cukru, czyli brazylijska firma Copersucar oczekuje deficytu na poziomie 2-3 mln ton w stosunku do minimalnej nadwyżki produkcyjnej w sezonie 2013/2014. Brazylijska firma analityczna Datagro podniosła swój szacunek deficytu w sezonie 2014/2015 z 1,61 do 2,46 mln ton, jednocześnie obniżyła prognozę nadprodukcji w sezonie 2013/2014 z 2,26 do 2,18 mln ton.
Natomiast firma analityczna i konsultingowa Platts Kingsman przewiduje, że w sezonie 2014/2015 wystąpi niewielki deficyt rzędu 239 tys. ton, przy czym wcześniejsza prognoza zakładała nadwyżkę w wysokości 2,1 mln ton w stosunku do 4,3 mln ton nadwyżki sezon wcześniej.
Z kolei Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO oczekuje, że w sezonie 2014/2015 globalny rynek cukru po czterech sezonach nadwyżki może być zbilansowany. Jednakże australijskie biuro ds. rolnictwa, gospodarki i nauki ABARES prognozuje, że w sezonie 2014/15 światowy rynek cukru będzie charakteryzować nadprodukcja w wysokości 1,4 mln ton, która w relacji rocznej zmaleje o 75%.
Pojawienie się deficytu powinno podziałać stymulująco na wzrost ceny cukru, ale potencjalne podwyżki będą ograniczone przez wysoki poziom zapasów.