Światowy deficyt na rynku cukru w sezonie 2016/2017 może sięgnąć 6,4 mln ton

Firma analityczna Platts Kingsman prognozuje światowy deficyt na rynku cukru w sezonie 2016/17 (październik/wrzesień) na 6,4 mln ton. W sezonie 2015/16 globalny deficyt oszacowano na 3,3 mln ton. W relacji rocznej niedobór wzrośnie o 94%.

Światowy deficyt na rynku cukru w sezonie 2016/2017 może sięgnąć 6,4 mln ton

Produkcja cukru na świecie

Jak informuje FAMMU/FAPA, Platts Kingsman oczekuje, że produkcja skurczy się głównie za sprawą słabszych wyników w Brazylii i USA, a spożycie cukru będzie rosnąć na całym świecie.

Nieco wcześniej Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) oszacowała deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2016/17 na 6,2 mln ton.

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana szacunków deficytu wynosi 3,6 mln ton. Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja ma być wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wynosi 3,7 mln ton.


Tagi:
źródło: