Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
INTEGRA panel GPS
2011-09-12 -
Traktorek Hinomoto E16S
2012-01-03 -
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
NOWY Pług do śniegu odśnieżania śnieżny RATY
2011-11-14 -
Silosy z lejem zewnętrznym WINKLER
2020-03-19 -
Ładowarka kołowa GIANT V5003T X-TRA
2015-04-22 -
PRZENOŚNIK PNEUMATYCZNY DO ZIARNA
2016-02-11
2015-06-26
| Autor: redakcja1
Globalny deficyt cukru sięgnie 2,3 mln ton
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) przewiduje, że globalny rynek cukru w sezonie 2015/2016 zamknie się deficytem rzędu 2,3 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Deficyt cukru
W pięciu wcześniejszych sezonach produkcja była większa od konsumpcji. W sezonie 2014/2015 nadwyżkę produkcyjną oceniono na 2,2 mln ton. Warto zauważyć, że ISO podniosło prognozy nadwyżki z 0,62 mln ton do 2,2 mln ton. Powodem jest większa, niż się spodziewano, produkcja w Indiach i Tajlandii.
ISO zauważa, że nagromadzone w poprzednich latach zapasy będą wywierać presję na ceny. Zgromadzony cukier ma spowalniać wzrosty wynikające z zapowiadanego deficytu.
Organizacja przewiduje, że w sezonie 2016/2017 deficyt pogłębi się do 6 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu