Globalny deficyt cukru sięgnie 2,3 mln ton

Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) przewiduje, że globalny rynek cukru w sezonie 2015/2016 zamknie się deficytem rzędu 2,3 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Globalny deficyt cukru sięgnie 2,3 mln ton

Deficyt cukru

W pięciu wcześniejszych sezonach produkcja była większa od konsumpcji. W sezonie 2014/2015 nadwyżkę produkcyjną oceniono na 2,2 mln ton. Warto zauważyć, że ISO podniosło prognozy nadwyżki z 0,62 mln ton do 2,2 mln ton. Powodem jest większa, niż się spodziewano, produkcja w Indiach i Tajlandii.

ISO zauważa, że nagromadzone w poprzednich latach zapasy będą wywierać presję na ceny. Zgromadzony cukier ma spowalniać wzrosty wynikające z zapowiadanego deficytu.

Organizacja przewiduje, że w sezonie 2016/2017 deficyt pogłębi się do 6 mln ton.



Tagi:
źródło: