Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 030
2015-03-27 -
Miotacz gnojowicy w systemie DUPLEX
2011-05-25 -
JCB 520-50 S
2012-06-05 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK46N139
2014-05-12
2015-06-26
| Autor: redakcja1
Globalny deficyt cukru sięgnie 2,3 mln ton
Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) przewiduje, że globalny rynek cukru w sezonie 2015/2016 zamknie się deficytem rzędu 2,3 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Deficyt cukru
W pięciu wcześniejszych sezonach produkcja była większa od konsumpcji. W sezonie 2014/2015 nadwyżkę produkcyjną oceniono na 2,2 mln ton. Warto zauważyć, że ISO podniosło prognozy nadwyżki z 0,62 mln ton do 2,2 mln ton. Powodem jest większa, niż się spodziewano, produkcja w Indiach i Tajlandii.
ISO zauważa, że nagromadzone w poprzednich latach zapasy będą wywierać presję na ceny. Zgromadzony cukier ma spowalniać wzrosty wynikające z zapowiadanego deficytu.
Organizacja przewiduje, że w sezonie 2016/2017 deficyt pogłębi się do 6 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu