Zobrazował to m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeina).
W ubiegłym miesiącu wartość indeksu była o 9 punktów niższa, czyli o 3,5% od rekordowej, zanotowanej w kwietniu, która osiągnęła wówczas poziom 249,8 punktów. Wynika z tego, że notowane w maju bieżącego roku ceny były o 150% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Spadek indeksu spowodowany jest głównie obniżkami cen odtłuszczonego mleka w proszku (o 12%), masła (o 7%) oraz pełnego mleka w proszku (o 6%). Nieznaczne wzrosty cen obserwowano jedynie w przypadku serów dojrzewających.
Z danych zebranych przez Amerykański Departament ds. Rolnictwa wynika, że początek czerwca nie przyniósł istotnych zmian na rynku mleczarskim na świecie. Na przełomie maja i czerwca w Oceanii najbardziej potaniało OMP – o 8% wobec notowań sprzed tygodnia i ukształtowało się na poziomie około 4000-4750 USD/tonę. Natomiast ceny masła uległy spadkowi o 1% i wyniosły 3700-4500 USD/tonę, a PMP o 6% do 4400-5500 USD/tonę.
Jak informują analitycy Banku BGŻ, nieznaczne zwyżki cen przetworów mleczarskich notowano jedynie w Europie Zachodniej – przeciętnie o 1-2% wobec notowań z końca maja.