Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
VEMIX(Vertical Mixer) - mieszalnik pionoowy.
2016-02-19
Światowe ceny przetworów mlecznych znowu spadają
W listopadzie indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 156,7 punktu i po dwóch miesiącach zwyżek powrócił na trend zniżkowy, który notowany jest od marca 2014 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Indeks cen żywności FAO
Indeks ten był o 18,1% mniejszy niż w porównywalnym czasie 2014 roku, kiedy to wyniósł 191,3 punktu, był również o 1,7% niższy niż w październiku 2015 r. Spadek ten nastąpił w wyniku obniżki cen wszystkich towarów objętych indeksem oprócz cen cukru, które dynamicznie się zwiększały. W pozostałych przypadkach ceny rosną w wyniku umacniania się amerykańskiego dolara i z uwagi na obfitą podaż.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie osiągnął wynik o 3% mniejszy w odniesieniu do jego poziomu z października i wynosił 151,1 punktu, co jest powrotem tendencji spadkowej po dwóch miesiącach wzrostu. Powodem zniżek jest ograniczone zapotrzebowanie na artykułu mleczarskie w skali globalnej, wygląda na to, że najwięksi importerzy zgromadzili już niezbędne zapasy tych artykułów.
Najbardziej dynamicznie zmalały ceny mleka w proszku pełnotłustego i odtłuszczonego oraz masła, ceny serów z kolei były stabilne. Ocenia się, że w tym sezonie mleczarskim produkcja w Oceanii będzie mniejsza niż przed rokiem, a w UE osiągnie podobny poziom jak w sezonie 2014/2015.
Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w jedenastym miesiącu 2015 roku na poziomie o 15,2% niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 11 miesięcy 2015 r. wyniosła 161,31 punktu i była o 29,46% mniejsza niż w porównywalnym czasie 2014 roku.
Indeks cen cukru
Ponad 4,6% wzrost cen cukru do najwyższego poziomu od lutego i października 2015 r. nadal jest w dużej mierze wynikiem zmian warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. W Brazylii będącej największym globalnym producentem cukru nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpłynęły na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej, podczas gdy w Indiach, które są drugim światowym producentem, susza wpłynęła negatywnie na wydajność trzciny cukrowej. Z brakiem opadów zmagają się też producenci cukru w Tajlandii, na Filipinach, w RPA i Wietnamie. Analizując aktualne perspektywy produkcji dla Brazylii, Indii i Tajlandii, szacowany deficyt produkcji w skali globalnej w sezonie 2015/2016 może być większy niż początkowo prognozowano.
Czytaj dalej na następnej stronie...