Indeks cen cukru FAO w listopadzie wyniósł średnio 161,4 punktu, co oznacza wzrost o 2,2 punktu (1,4 proc.) w stosunku do października i aż 47 punktów (41,1 proc.) w stosunku do poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.
Wzrost cen w listopadzie był głównie związany ze zwiększonymi obawami o dostępność światowego eksportu w bieżącym sezonie w obliczu pogorszenia perspektyw produkcji u dwóch wiodących eksporterów, Tajlandii i Indii, w związku z suchą pogodą związaną ze zjawiskiem El Niño.
Ponadto opóźnienia w dostawach z Brazylii w połączeniu ze wzmocnieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego przyczyniły się do ogólnego wzrostu światowych cen cukru. Niemniej jednak wysokie tempo produkcji w Brazylii i niższe międzynarodowe ceny ropy naftowej ograniczyły wzrost cen w ujęciu miesięcznym.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
sxc.hu