Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Przetrząsacz karuzelowy Sip SPIDER 400|4 ALP
2019-12-18 -
Przyczepa do transportu drewna
2020-02-20
Światowe ceny artykułów mlecznych
Pod koniec stycznia, podobnie jak na początku roku, przeważały wzrostowe tendencje światowych cen zbytu artykułów mleczarskich - podali analitycy Banku BGŻ.
Ceny artykułów mlecznych
Jak wynika z danych USDA w portach Oceanii podrożało najbardziej pełne mleko w proszku (PMP) o 6 proc. względem pierwszej połowy minionego miesiąca do 2400-2900 USD/t. Ceny masła zwiększyły się o 5 proc. do 3400-3875 USD/t, a mleka odtłuszczonego (OMP) o 4 proc. do 2300-2700 USD/t.
Prawdopodobnie duży wpływ na to miał pozytywny wynik ostatniej aukcji internetowej na platformie GlobalDairyTrade, prowadzonej przez nowozelandzką mleczarnię Fonterra. Na ostatniej z nich, przeprowadzonej 3 lutego 2015 roku indeks przeciętnych cen wszystkich produktów mleczarskich wzrósł o 9,4 proc. i wyniósł 4563 USD/t. Największy przyrost cen w porównaniu do 20 stycznia br. zanotowano w odniesieniu do pełnego mleka w proszku o 19,2 proc. do 2874 USD/t oraz kazeiny o 7,7 proc. do 8776 USD/t.
To z kolei może być odpowiedzią na zmniejszenie się szacunków dotyczących tegorocznej produkcji mleka w Nowej Zelandii. Susza oraz małe ceny skupu mleka przekładają się na szybsze zakończenie sezonu. Część spółdzielni ocenia, że produkcja w 2015 roku będzie o 3 proc. mniejsza od zeszłorocznej.
Spore zmiany zachodzą również na rynku europejskim, czemu sprzyjało osłabienie euro w stosunku do dolara amerykańskiego, poprawiające konkurencyjność unijnych produktów. W efekcie czego w ostatnim tygodniu stycznia tego roku średnia cena PMP w krajach UE-28 ukształtowała się w granicy większej o 4 proc. niż tydzień wcześniej 244 EUR/100 kg, a OMP o 3 proc. do 196 EUR/100 kg. Póki co, w dalszym ciągu te dwa produkty są o około 40 proc. tańsze niż przed rokiem. W odniesieniu do masła różnica sięga 24 proc., a serów od 7 proc. dla Emmentala do 30 proc. w stosunku do Edama.
Trudno na razie wyrokować na ile opisane te zmiany są trwałe. Większym cenom będzie sprzyjało wyhamowanie wzrostowej dynamiki produkcji w Unii Europejskiej w obawie przed przekroczeniem kwot mlecznych oraz w Nowej Zelandii w wyniku suszy.