Najbardziej dynamiczne wzrosty odnotowano w przypadku maślanki w proszku i kazeiny. Z kolei największe obniżki dotyczyły laktozy i bezwodnego tłuszczu mlecznego. Zdaniem FAMMU/FAPA, średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 0,9% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,66 tys. USD/t, przy czym o 27,5% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu, ale wciąż najwyższa od czerwca 2014 roku.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 2% drożej niż n a poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,62 tys. USD/t, chociaż za kontrakty na czerwiec 2017 r. płacono nawet o ponad 5% więcej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego płacono o 59 USD więcej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 0,7% mniejszą względem poprzedniej aukcji, 3,57 tys. USD/t, a kontrakty na luty 2017 roku były tańsze o 2,3% niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było dalej sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta zmalała do 947 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 2% wzrost cen sera cheddar do 3,83 tys. USD/t.