Spadek światowych cen żywności, przetwory mleczne, cukier i mięso w górę

W maju 2013 roku obserwowano dynamiczne spadki cen przetworów mlecznych w skali światowej, wtedy to indeks cen żywności FAO również notował zniżki. W sierpniu i wrześniu zanotowano wzrost cen przetworów mlecznych, jednak spadkowy trend indeksu cen żywności nie został odwrócony - podaje FAMMU/FAPA.

Spadek światowych cen żywności, przetwory mleczne, cukier i mięso w górę
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności był o 1,13% mniejszy niż w sierpniu. Wpływ na zaobserwowany spadek, pomimo zwyżki cen produktów mleczarskich (+0,68%), a także 1,8% wzrostu cen cukru, i 0,9% mięsa, miała 6% zniżka cen zbóż podczas gdy ceny produktów oleistych były stabilne.

Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie z niekorzystnych warunków atmosferycznych utrudniających zbiory w centralno-południowym regionie Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Zwyżki te zostały złagodzone dzięki wzmożonemu popytowi na cukier w Indiach. 0,9% zwyżka notowań indeksu cen mięsa FAO napędzana była przez wzrost cen drobiu (+2,8%), podczas gdy w przypadku mięsa wołowego i owczego notowano  minimalne zwyżki, a ceny mięsa wieprzowego były stabilne. Spadek  indeksu cen zbóż FAO nastąpił głównie na skutek spadku cen kukurydzy i ryżu w związku z korzystną pogodą, przez co przewidywany jest znaczny wzrost produkcji w wiodących krajach.

Światowe ceny pszenicy natomiast po 3 miesiącach spadków we wrześniu były względnie stabilne na skutek silniejszego popytu i niekorzystnych perspektyw produkcyjnych w krajach na półkuli południowej. Stabilizacja cen produktów oleistych to efekt  spadku cen oleju sojowego – głównie w wyniku suchej pogody w głównych regionach produkcyjnych w USA i niewielkiego wzrostu cen oleju  palmowego w związku ze zwiększonym popytem.

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 199,1 punktu, i był o 7,69% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 215,7 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 9 miesięcy bieżącego roku jest o 1,32% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO we wrześniu zwiększył się o 0,68% w stosunku do jego poziomu z sierpnia i osiągnął wartość 240,7 punktu. Mniej dynamiczna zwyżka niż przed miesiącem nastąpił na skutek niewielkich zmian cen produktów branych pod uwagę przy obliczaniu indeksu. Wydaje się, że popyt i podaż były we wrześniu bardziej zrównoważone niż w sierpniu, kiedy obserwowano ograniczone dostawy z głównych krajów eksportujących Stabilizująco na rynek działa sezonowy wzrost produkcji mleczarskiej na półkuli południowej, szczególnie w krajach Oceanii. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 9 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o ponad 24,6% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.

Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.  

 


Tagi:
źródło: