Ceny żywności najniższe od 2010 r.

W grudniu 2015 roku obniżył się comiesięczny indeks globalnych cen żywności FAO - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny żywności najniższe od 2010 r.

Indeks cen żywności FAO

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, tj. zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla grudnia 2015 roku był na poziomie 154,1 punktów w odniesieniu do 156,7 pkt., a więc zmalał o 1,5 pkt. - 1% względem listopada 2015 roku. W porównaniu do grudnia 2014 roku indeks obniżył się o 19%. Oznacza to drugi z rzędu miesiąc spadku indeksu poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów.

W ujęciu miesiąca potaniały zboża, artykuły mleczarskie, mięso, a podrożały oleje oraz cukier. W całym 2015 r. indeks cen żywności FAO wyniósł 164,1 pkt i był o 19% mniejszy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 roku. Głównymi czynnikami, które miały wpływ na zniżkę indeksu cen żywności w zeszłym roku były wysoka podaż surowców rolniczych przy ograniczonym popycie oraz zwiększenie się wartości dolara amerykańskiego.

W grudniu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 141,1 pkt. W porównaniu do 138,2 w listopadzie 2015 r., a więc był większy o 2,9 pkt. -2,1% oraz w stosunku do 160,7 pkt. w grudniu 2015 roku. Spadek wartości tego indeksu odzwierciedlał umocnienie cen oleju sojowego do poziomu najwyższego od 6 miesięcy w wyniku niepewności wobec poziomu zbiorów soi w Brazylii przy perspektywie wysokiego popytu na ten olej. Równolegle ceny oleju palmowego były stabilne, gdyż realne perspektywy obniżki produkcji w Azji Południowo-Wschodniej były równoważone zniżką popytu importowego. W całym roku 2015 indeks miał wartość 147 pkt., a zatem najmniej od 9 lat.

Natomiast  indeks cukru FAO w listopadzie zwiększył się o 1% do 208 punktów. Przyczyn wzrostów należy upatrywać przede wszystkim w opóźnieniach w kampanii cukrowniczej w Brazylii, którą utrudniają niesprzyjające warunki pogodowe. W ujęciu rocznym cukier był tańszy o 4%. W skali roku indeks żywności FAO za cały 2015 rok stracił 19%, a indeks cukru aż 21%.



Tagi:
źródło: