Spadek spożycia soków

Jak wykazują dane, w zeszłym roku sprzedaż soków i nektarów zmniejszyła się o 12,4 procenta, a w okresie styczeń-luty bieżącego roku to mniej o 7,2 procenta.

Spadek spożycia soków
Większe koszty produkcji wynikają ze wzrostu cen warzyw, owoców, koncentratów i innych surowców niezbędnych do wytworzenia soków, nektarów czy napoi, a to bezpośrednio znalazło przełożenie na wyższą cenę tych produktów.
 
Za same czarne porzeczki czy wiśnie należy zapłacić o 100 procent więcej niż w roku poprzednim. Natomiast truskawki zdrożały o 65 procent, jabłka o 40 procent, a marchew o 25 procent.
 
W związku z tym Polacy sięgają chętniej po wodę, co wykorzystały firmy zajmujące się produkcją gum funkcyjnych, których zadaniem jest wspomaganie procesu odchudzania.


Tagi:
źródło: