Skup mleka w UE
Ogółem w I kwartale br. dostawy surowca do mleczarni w UE-28 ukształtowały się na poziomie 36,012 mld t, a więc o 1,3 proc. mniejszym w relacji rocznej, przy czym w przypadku liczących się producentów mleka, najbardziej zmniejszyły się w Irlandii o 4,3 proc. do 805 mln t, Francji o 2,7 proc. do 6,424 mld t oraz w Holandii o 2,2 proc. do 3,066 mld t.
Produkcja artykułów mleczarskich
Po stronie przetwórstwa odnotowano spadek produkcji tych artykułów mleczarskich, na które popyt na rynkach światowych w tym roku uległ zmniejszeniu. W okresie styczeń-marzec br. unijna produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) była o 15,3 proc. mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 148,2 tys. t, a serów o 3,7 proc. do 2,044 mln t. W omawianym okresie zakłady mleczarskie wyprodukowały również o ponad 2 proc. mniej mleka płynnego niż przed rokiem, czyli 6,818 mln t oraz o 3,6 proc. produktów fermentowanych – 1,554 mln t. O 3 proc. w ujęciu rocznym wzrosła z kolei produkcja śmietany i mleka skoncentrowanego, a produkcja odtłuszczonego mleka w proszku i masła utrzymała się poziomie zeszłorocznym, tj. odpowiednio 317,7 tys. t i 499,5 tys. t.
Handel zagraniczny przetworami mleczarskimi
Podobny trend widoczny jest w handlu zagranicznym przetworami mleczarskimi. W 2015 roku dość mocno spadła sprzedaż zagraniczna serów, dla których głównym rynkiem zbytu była Rosja. W I kwartale br. ich wywóz ogółem był o 14 proc. mniejszy w odniesieniu do analogicznego okresu 2014 roku i wyniósł 161,8 tys. t. Powyższy wynik byłby jeszcze słabszy, gdyby nie silna zwyżka zakupów dokonywana przez USA, które w pierwszych trzech miesiącach br. sprowadziły o 25 proc. więcej serów niż przed rokiem, tj. 40,5 tys. t, w tym import z UE sięgnął 30,8 tys. t, a więc był o 23 proc. wyższy niż w 2014 roku. Na drugim miejscu pośród odbiorców serów z UE znalazła się Japonia, która jednocześnie w 2015 roku jest największym globalnym odbiorcą serów. W sumie Japonia sprowadziła więcej o 8 proc. do 59,6 tys. t tego produktu, z czego 14,6 tys. t pochodziło z UE, co daje zwyżkę o 64 proc. w relacji rocznej.
W omawianym czasie kraje UE obniżyły również wywóz pełnego mleka w proszku o 8 proc. do 94,8 tys. t. Wynikało to z dużego spadku wysyłek do Algierii, Nigerii czy Libanu.
W I kwartale br. istotnie zwiększyła się z kolei sprzedaż z UE na rynki trzecie odtłuszczonego mleka w proszku o 23 proc. w skali rocznej, tym samym wynosząc 181,8 tys. t.
Nieco mniejszą dynamiką wzrostu, bo 6 proc. charakteryzował się eksport masła. Łącznie w I kwartale br. Wspólnota wysłała 33,2 tys. t tego artykułu. To bardzo dobry wynik zważywszy, że w tym samym okresie 2014 roku 36 proc. masła - 11,3 tys. t zostało skierowane na rynek rosyjski.