Jak wynika z danych Oil World, w sezonie 2014/2015 globalna produkcja oliwy z oliwek ma zmaleć o 17% do 2,9 mln ton, a więc o 0,6 mln ton.
Produkcja oliwy z oliwek
Według FAMMU/FAPA globalna podaż oliwy spadnie zatem o 0,4 mln ton do 3,7 mln ton. Oznacza to osiągnięcie najniższego jej poziomu od 12 lat. Niedobory oliwy będą więc uzupełniane z zapasów, które do końca sezonu zmaleją o 0,26 mln ton do 0,61 mln ton. W odpowiedzi na niewystarczającą podaż rosną ceny oliwy. W obrębie ostatnich 12 tygodni, od połowy września br., oliwa z oliwek gwałtownie drożała.
Główną przyczyną spodziewanej zniżki globalnej produkcji będzie obniżenie produkcji w Hiszpanii aż o 48%, będącej wiodącym producentem tego produktu w Unii Europejskiej i na świecie. Taki stan rzeczy jest ściśle powiązany z wystąpieniem suszy, która trwała od kwietnia do czerwca 2014 roku i objęła swoim zasięgiem Andaluzję, tj. region w 80% odpowiadający za hiszpańską produkcję oliwy. Ostatnie informacje napływające z tego rejonu potwierdzają drastyczny spadek produkcji. To z kolei może przełożyć się na obniżenie się produkcji oliwy nawet do poziomu poniżej 1 mln ton krajowej produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Oil World Foto:
sxc.hu