Indeks światowych cen żywności FAO w lipcu bieżącego roku ukształtował się na poziomie o 2,1% niższym niż w czerwcu 2014 r. W największym stopniu wzrosły notowania mięsa - podała FAMMU/FAPA.
Według FAO indeks cen żywności wyniósł 203,9 pkt i w relacji miesięcznej uległ spadkowi o 2,1%, tj. 4,4 pkt procentowe. Natomiast względem analogicznego okresu roku poprzedniego żywność potaniała o 1,7%, tj. 3,5 pkt proc.
Spadki cen produktów żywnościowych
Lipcowy spadek indeksu do poziomu najniższego od stycznia br. był głównie wynikiem redukcji cen zbóż (-5,5%), olejów roślinnych (-4,1%) oraz produktów mleczarskich (-4,4%).
W lipcu bieżącego roku zanotowano za to niewielki wzrost indeksu cen cukru (+0,4%). Indeks cen mięsa wzrósł w stosunku do czerwca br. o 1,8% do poziomu 204,8 pkt, a w porównaniu z czerwcem 2013 r. był o 14,1% wyższy.
Zwyżki cen mięsa
Zwyżka na rynku mięsa wynikała głównie ze znacznego wzrostu cen mięsa wołowego w Australii, gdzie przebudowa stada bydła wpłynęła na redukcję podaży wołowiny na eksport, przy równoczesnym utrzymywaniu się silnego popytu na mięso w Azji, w tym w szczególności na rynku chińskim.
Według FAMMU/FAPA, w lipcu bieżącego roku zanotowano także wyższe ceny mięsa drobiowego oraz mięsa owczego, jak również niewielki spadek cen wieprzowiny.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl