W marcu 2017 r. indeks cen przetworów mleczarskich FAO w porównaniu z poprzednim miesiącem obniżył się o 2,3%.
Indeks cen przetworów mleczarskich
Była to pierwsza obniżka indeksu od kwietnia 2016 r., a głębokość spadku była większa niż przeciętna w poprzednich pięciu latach, kiedy to światowe ceny przetworów mleczarskich w marcu były średnio o 0,6% niższe od notowanych w lutym.
Według Pawła Wyrzykowskiego, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, spadek cen produktów mleczarskich związany był z oczekiwanym, sezonowym wzrostem produkcji mleka na półkuli północnej oraz mniejszym niż oczekiwano spadkiem jego produkcji u największych jego eksporterów na półkuli południowej.
Mimo znaczącego, bo 46-proc. wzrostu indeksu wobec marca 2016 r., jego poziom wobec średniej z tego miesiąca w poprzednich pięciu latach był o 6,3% niższy.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Paweł Wyrzykowski foto:
istock