Mniejszy importu cukru do Rosji w 2016 r.

Rosyjski urząd celny podał, że w okresie styczeń-listopad 2016 roku import cukru surowego przekroczył 257 tys. ton i był o 49% mniejszy od dostaw w pierwszych 11 miesiącach 2015 roku.

Mniejszy importu cukru do Rosji w 2016 r.

Import cukru do Rosji

Wartość zakupionego cukru zmalała o 43% do 109 mln $. Średnia wartość celna cukru surowego była o 12% wyższa w ujęciu rocznym i wyniosła 423 USD/t. W listopadzie Rosjanie sprowadzili 13 tys. ton cukru surowego, tj. sześciokrotnie więcej niż w październiku. Wyższy przywóz cukru surowego można łączyć z malejącymi cenami na giełdach oraz niższym przywozem cukru białego.
 
Import cukru białego też spadł, ale mniej dynamicznie i obniżył się o 31% do blisko 246 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 10% do 131 mln $. Średnia wartość celna cukru białego wzrosła o 31% do 535 USD/t.
 
Według polskich danych, między styczniem a listopadem 2016 roku wysyłka cukru z Polski do Rosji wyniosła 17,2 tys. ton, czyli to mniej o 3% o wartości 8,2 mln €, a więc większej o 21%. Cukier surowy był nabywany przede wszystkim z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych, cukier biały z kolei z WNP, których udział w strukturze towarowej importu wyniósł 82%. W omawianym okresie 45% zakupów cukru stanowił cukier surowy. Rok wcześniej jego udział był większy o 11 pp. Przywóz cukru białego z WNP był o 3% tańszy niż z pozostałych kierunków. W listopadzie Rosjanie kupili ponad 21 tys. ton cukru białego, a więc o 6 tys. mniej niż w październiku.
 
W sumie w okresie styczeń-listopad 2016 roku Rosja zaimportowała 502,8 tys. ton cukru, co oznacza 42% zniżkę w relacji rocznej. Dane nie uwzględniają handlu z Białorusią i Kazachstanem, które są w unii celnej z Rosją.
 
Niemniej jednak FAPA/FAMMU zwraca uwagę na niemalże odwrócenie struktury importu, przy czym w 2016 roku dominuje cukier biały, który pochodzi przede wszystkim z WNP. W dużej mierze właśnie geografią pochodzenia należy tłumaczyć to przestawienie się z cukru surowego na biały. Ograniczenie zakupu spowodowane jest przewidywaną zwyżką do 5,6 mln ton, przy wyższym spożyciu szacowanym na 500 tys. ton.


Tagi:
źródło: