Jak wynika danych Eurostat w pierwszych trzech kw. 2016 r., mimo wzrostu wolumenu eksportu wszystkich, z wyjątkiem mleka w proszku, głównych kategorii produktów mleczarskich (HS 0401-0406) jego wartość była o 3,0% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r. i wyniosła 6,9 mld EUR.
Spadek wartości był przede wszystkim konsekwencją spadku wolumenu eksportu OMP oraz niższych, z wyjątkiem masła, cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty.
W pierwszych trzech kw. 2016 r. wartość eksportu OMP zmniejszyła się o 20,6% (r/r) do 2,0 mld EUR, a serwatki o 8,9% do 602 mln EUR. Sprzedaż zagraniczna masła wzrosła o 29,7% do 670 mln EUR, mleka płynnego o 22,8% do 618 mln EUR, a jogurtów i napojów fermentowanych o 5,2% do 224 mln EUR. Jak jednak podkreśla Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, pomimo że eksport serów w ujęciu wolumenowym wzrósł o prawie 14-proc., to wartościowo zwiększył się on zaledwie o 3,8% do 2,7 mld EUR.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas, foto:
Gospodarz.pl