W porównaniu ze styczniem ubiegłego roku poziom cen był o 4,6% niższy.
Jak poinformowała FAMMU/FAPA na podstawie FAO, w pierwszym miesiącu bieżącego roku potaniały prawie wszystkie towary wchodzące w skład indeksu z wyjątkiem artykułów mleczarskich, w obrębie których zaobserwowano 1,3% wzrost m/m.
W analizowanym okresie największe spadki, bo 5,6-procentowe, dotyczyły cen cukru. W mniejszym stopniu spadły notowania olejów roślinnych (o 3,8%), zbóż (o 1,6%) i mięsa (o 0,9% do 185,2 pkt).
Według ekspertów, mięso wieprzowe i owcze potaniało ze względu na wyższą podaż. Natomiast ceny wołowiny i drobiu nieznacznie wzrosły. Na sukcesywny wzrost cen wołowiny od połowy 2013 roku wpływa bowiem wzmożony popyt ze strony Chin i Japonii.