W Europie najbardziej potaniało masło, prawdopodobnie w związku ze zwiększającą się podażą tego produktu w Nowej Zelandii będącej największym eksporterem tego produktu na świecie. Na giełdach Europy Zachodniej ceny masła zmalały o 15% do 5106 EUR/t. Towarzyszyły temu dalsze spadki cen mleka w proszku spowodowane dużymi zapasami tego półproduktu w krajach Unii Europejskiej. Ceny chudego mleka w proszku zmniejszyły o 3% do 1508 EUR/t, a pełnego o 6% do 2727 EUR/t. Ceny zbytu sera Cheddar w krajach UE-28 obniżyły się o 5% do 3324 EUR/t1.
Na rynku krajowym utrzymują się wysokie ceny mleka surowego, co pozytywnie wpływa na dochody gospodarstw utrzymujących krowy mleczne. Ceny skupu mleka powoli zbliżają się do rekordowych cen płaconych rolnikom na przełomie 2013 i 2014 r. wynoszących 154 zł/hl.
W październiku wyniosły one 148,42 zł/hl i były wyższe o 2,4% niż w poprzednim miesiącu i o 23,4% niż w październiku 2016 r., przy dostawach mleka na poziomie 913,6 mln l, tj. o 0,3% niższym niż przed miesiącem, ale o 5,5% większych niż przed rokiem.
W obrębie dziesięciu miesięcy br. rolnicy dostarczyli 9,5 mld l mleka, czyli więcej o 4,7% niż w takim samym okresie 2016 roku, a poziom cen skupu mleka wzrósł o 27,6% do 135,67 zł/hl. Szacuje się, że w najbliższych miesiącach ceny skupu nadal będą rosły, czemu będzie sprzyjać sezonowy spadek dostaw mleka.