W pierwszych 8 miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 327,4 tys. ton, a jego wartość 210,4 mln euro. Oznacza to spadek w ujęciu rocznym o odpowiednio 18 i 20%.
Średnia wartość eksportu zmalała o 2% do 643 euro/t, tj. do około 2,70 zł/kg. Głównym importerem polskiego cukru w pierwszych 8 miesiącach 2013 roku były kraje unijne, gdzie trafiło 72% wywozu. Do UE cukier sprzedawano średnio po 735 euro/t – spadek w ujęciu rocznym o 8%, a zatem po 3,09 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał przeciętnie po 409 euro/t – 15% zniżka, a wiec po 1,72 zł/kg. Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy, Litwa, Rosja, a także Syria.
W okresie styczeń-sierpień 2013 roku import cukru do Polski spadł aż o 29% do 157,1 tys. ton, a jego wartość zmalała o 30% do 92,9 mln euro. Cukier sprowadzano po przeciętnie 591 euro/t - obniżka o 1% w stosunku rocznym. Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd sprowadzono 86% zakupionego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z państw trzecich cukier importowano po 561 euro/t – zniżka o 1%, czyli w cenie 2,36 zł/kg, a z krajów unijnych po 770 euro/t – 8% spadek, tj. po około 3,23 zł/kg.
Najwięcej cukru zaimportowano z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE, gdzie są kontyngenty o obniżonym cle do 98 euro/t, a dwa ostatnie z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku.
Jeszcze w pierwszej połowie 2013 roku import cukru był o 40% wyższy w obrębie roku. W dwóch kolejnych miesiącach sprowadzono jednak jedynie 13,1 tys. ton. Mniejsza podaż zakupionego cukru w połączeniu z rosnącym eksportem do UE, gdzie w analizowanym okresie wywóz zwiększył się w tym kierunku o 5% do 234,5 tys. ton, może nie tylko zahamować obserwowany od początku roku spadek detalicznych cen cukru w Polsce, ale nawet doprowadzić do podwyżek.
W pierwszych ośmiu miesiącach 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, chociaż obniżyło się 11% do 117,5 tys. ton i o 6% do 170,3 mln euro.