W pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 229,3 tys. ton , a jego wartość 147,1 mln € . Oznacza to spadek w u jęciu rocznym o odpowiednio 25 i 27% . Średnia wartość eksportu z mniejszyła się o 3% do 641 €/t , tj . do około 2, 68 zł/kg .
Najwięcej polskiego cukru w pierwszej połowie 2013 roku skierowano do krajów unijnych, gdzie trafiło blisko 68% wolumenu eksportowego. Do UE cukier sprzedawano przeciętnie w cenie 748 €/t – spadek o 7% w relacji roczne j, czyli po ~ 3,12 zł/kg. Do pań stw trzecich cukier trafiał ś rednio po 411 €/t – z niżka o 15% w ciągu roku, tj. po ~1,72 zł/kg.
Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy, Łotwa i Syria oraz Rosja.
W okresie styczeń-czerwiec 2013 roku import cukru do Polski wzrósł o niemal 40% do 144 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 20% do 84,7 mln €. Mniejsza dynamika wzrostu wartości niż kontyngentu wynika ze spadających cen. Cukier sprowadzano po średnio 588 €/t – spadek o 15% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy.
Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 91% importowanego cukru. Pozostała część pochodziła z UE. Z państw trzecich cukier sprowadzano po przeciętnej cenie wynoszącej 563 €/t – 14% obniżka w obrębie roku, a zatem po około 2,35 zł/kg, a z krajów unijnych po ~837 €/t – o 1% mniej niż w 2012 roku, a więc po około 3,5 zł/kg.
Najwięcej cukru zaimportowano z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE, gdzie są to kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t, a dwa pozostałe z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku.
W pierwszym półroczu 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale dynamicznie obniżyło się do 85,2 tys. ton – zniżka o 58% w odniesieniu do zeszłego roku i do 62,4 mln € - spadek o 53% - zauważa FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.