Spadek eksportu cukru z Polski. Import wzrósł (styczeń-czerwiec 2013)

W okresie styczeń-czerwiec 2013 roku eksport polskiego cukru uległ wyraźnej redukcji, jednocześnie silnie wzrósł import. Z tego względu dodatnie saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem zmniejszyło się w relacji rocznej o ponad połowę – podaje FAPA/FAMMU.

Spadek eksportu cukru z Polski. Import wzrósł (styczeń-czerwiec 2013)
W pierwszych sześciu miesiącach 2013 roku eksport cukru z Polski wyniósł 229,3 tys. ton, a jego wartość 147,1 mln €. Oznacza to spadek w ujęciu rocznym o odpowiednio 25 i 27%. Średnia wartość eksportu zmniejszyła się o 3% do 641 €/t, tj. do około 2,68 zł/kg.
 
Najwięcej polskiego cukru w pierwszej połowie 2013 roku skierowano do krajów unijnych, gdzie trafiło blisko 68% wolumenu eksportowego. Do UE cukier sprzedawano przeciętnie w cenie 748 €/t – spadek o 7% w relacji rocznej, czyli po ~3,12 zł/kg. Do państw trzecich cukier trafiał średnio po 411 €/t – zniżka o 15% w ciągu roku, tj. po ~1,72 zł/kg.

Głównymi odbiorcami były Niemcy, Słowacja, Izrael, Czechy, Łotwa i Syria oraz Rosja.
 
W okresie styczeń-czerwiec 2013 roku import cukru do Polski wzrósł o niemal 40% do 144 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 20% do 84,7 mln €. Mniejsza dynamika wzrostu wartości niż kontyngentu wynika ze spadających cen. Cukier sprowadzano po średnio 588 €/t – spadek o 15% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy.
 
Głównym dostawcą były kraje trzecie, skąd zakupiono 91% importowanego cukru. Pozostała część pochodziła z UE. Z państw trzecich cukier sprowadzano po przeciętnej cenie wynoszącej 563 €/t – 14% obniżka w obrębie roku, a zatem po około 2,35 zł/kg, a z krajów unijnych po ~837 €/t – o 1% mniej niż w 2012 roku, a więc po około 3,5 zł/kg.
 
Najwięcej cukru zaimportowano z Brazylii, Kuby, Sudanu i Mozambiku. Dwa pierwsze z tych państw korzystają z preferencyjnego importu do UE, gdzie są to kontyngenty o obniżonym cle do 98 €/t, a dwa pozostałe z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku.
 
W pierwszym półroczu 2013 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale dynamicznie obniżyło się do 85,2 tys. ton – zniżka o 58% w odniesieniu do zeszłego roku i do 62,4 mln € - spadek o 53% - zauważa FAPA/FAMMU na podstawie MRiRW.


Tagi:
źródło: