Skup i przetwórstwo mleka w UE w 2014 r.

Rok 2014 będący ostatnim rokiem kwotowym, charakteryzował się dużym wzrostem produkcji mleka w Unii Europejskiej. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w minionym roku unijne mleczarnie skupiły w sumie 148,5 mln t mleka, a więc to o 4,6 proc. więcej niż rok wcześniej - informują analitycy Banu BGŻ.

Skup i przetwórstwo mleka w UE w 2014 r.

Skup mleka w UE w 2014 r.

Silne zwyżkowe trendy w produkcji obserwowano szczególnie w I połowie zeszłym roku. Były one odpowiedzią na korzystne warunki pogodowe oraz rekordowo wysokie ceny skupu mleka przy stabilizacji czy obniżce kosztów produkcji. W samym grudniu dostawy surowca wzrosły już o zaledwie 0,8% w skali roku.
 

W sumie w okresie styczeń-grudzień 2014 roku, wśród liczących się producentów mleka, bardzo duży wzrost skupu zaobserwowano w Wielkiej Brytanii o 8,3% do 14,8 mln t, Francji o 5,7% do 25,3 mln t, Hiszpanii o 5,5% do 6,7 mln t, Irlandii o 4,3% do 5,8 mln t oraz w Polsce o 6,7% do 10,6 mln t. Jedynym krajem, który zanotował spadek dostaw mleka była Grecja o 5,1% w relacji rocznej.


Według prognoz Dairy Australia w 2015 roku tempo wzrostu wolumenu produkcji w UE-28 spowolni do 2% w skali roku, zakładając normalne warunki pogodowe. Oceniamy, że niskie dynamiki zwyżki będą się utrzymywały głównie w I półroczu, z uwagi na spadek cen skupu oraz konieczność zapłacenia kar za przekroczenie kwot.

Wyższa podaż mleka przełożyła się na wzrost produkcji artykułów mleczarskich

Tegoroczna, większa podaż surowca przełożyła się na wzrost produkcji tzw. stałych artykułów mlecznych, często eksportowanych, których ceny w 2013 roku kształtowały się na rekordowych poziomach. Produkcja galanterii mlecznej i mleka płynnego malała.


Łącznie w 2014 roku unijne zakłady mleczarskie więcej wytworzyły głównie odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) o 22% w obrębie roku do 1,35 mln t - ale także pełnego mleka w proszku (PMP) o 5% do 662,2 tys. t oraz masła o 4,1% do 1,995 mln t.


Z kolei 49% OMP wyprodukowanego w UE została wysłana poza jej granice w ilości 657,2 tys. t, co oznacza wzrost o 62% w relacji rocznej. Masło jest co prawda w większym stopniu kierowane na rynek wewnętrzny, chociaż eksport również odgrywa dużą rolę. W 2014 roku zwiększył się on o 19% w ujęciu rocznym do 121,9 mln ton. Natomiast sprzedaż PMP na rynkach zagranicznych była wyższa o 5% do 392,8 tys. t.


Jak wskazują analitycy Banku BGŻ, z uwagi na dość trudną sytuację gospodarczą w UE w 2013 r. i I połowie 2014 r. i związana z tym obniżka popytu na artykuły mleczne nie należące do produktów pierwszej potrzeby, zakłady mleczarskie zmniejszyły przetwórstwo mleka na ten cel. Według danych Eurostatu, w 2014 roku zmalała przede wszystkim produkcja przetworów fermentowanych (np. jogurtów) o 2,9% do 5915,7 tys. t.



Tagi:
źródło: