Dnia 15 sierpnia 2013 roku zakończył się bieżący sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami – zgodnie z programem PSA.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od 1 marca do 15 sierpnia 2013 roku w ramach programu do unijnych magazynów trafiło aż o 32,9% mniej masła niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
W bieżącym sezonie ilość przechowywanego masła ukształtowała się na poziomie 89,39 tys. ton, natomiast w poprzednim wyniosła ona 133,306 tys. ton i była jednocześnie o 18% niższa niż w 2011, kiedy wyniosła 105,705 tys. ton.
W analizowanym okresie masło wprowadzono do magazynów w:
-
Holandii – 27,84 tys. ton
-
Niemczech – 15,95 tys. ton
-
Francji – 15,15 tys. ton
-
Irlandii – 9,65 tys. ton
-
Belgii – 7,59 tys. ton
-
Danii – 5,55 tys. ton
-
Estonii – 2,51 tys. ton
-
Wielkiej Brytanii – 2,45 tys. ton
-
Szwecji – 1,48 tys. ton
-
Austrii – 736,2 tony
-
na Litwie – 410,8 tony
-
w Polsce – 84 tony.
Przypomnijmy, iż przechowywanie masła objęte programem PSA odbywa się w dniach od 1 marca do 15 sierpnia każdego roku. W bieżącym sezonie wyprowadzenie tłuszczu ze składu może nastąpić od 28 sierpnia 2013 roku do 28 lutego 2014 roku. Obowiązujące stawki przyznane przez Komisję Europejską wynoszą 14,88 euro na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania oraz 0,25 euro na tonę w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu