Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Sezon 2015/2016 deficytowy na globalnym rynku cukru
Firma analityczna Platts Kingsman podniosła swój szacunek deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 0,466 mln ton do 3,2 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
Deficyt na rynku cukru
Co ciekawe, jeszcze w maju dokonano korekty w dół przewidywań deficytu z 5,2 mln ton do właśnie 466 tys. ton. We wrześniowej prognozie różnica między produkcją a spożyciem jednak wzrosła.
Platts Kingsman spodziewa się aktualnie niższej produkcji w Brazylii, UE, Chinach i Ameryce Środkowej, zakłada również mniejszą konsumpcję. Póki co, firma nie podała danych związanych z produkcją i zużyciem na świecie. W majowych przewidywaniach zakładała, że sezon 2014/2015 zamknie się nadwyżką wynoszącą 3,39 mln ton.
Inne firmy analityczne także przewidują, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Szacunki deficytu wynoszą od 1,5 do 4,6 mln ton.