Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
MEPROZET - wozy asenizacyjne
2014-09-15 -
Probiotyki dla pszczół ApiBioFarma 1l.
2014-02-14 -
Econo-Drop
2011-05-18 -
Ładowacze czołowe Zetor Seria ZX
2016-04-28 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13
Sezon 2015/2016 deficytowy na globalnym rynku cukru
Firma analityczna Platts Kingsman podniosła swój szacunek deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/2016 z 0,466 mln ton do 3,2 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Deficyt na rynku cukru
Co ciekawe, jeszcze w maju dokonano korekty w dół przewidywań deficytu z 5,2 mln ton do właśnie 466 tys. ton. We wrześniowej prognozie różnica między produkcją a spożyciem jednak wzrosła.
Platts Kingsman spodziewa się aktualnie niższej produkcji w Brazylii, UE, Chinach i Ameryce Środkowej, zakłada również mniejszą konsumpcję. Póki co, firma nie podała danych związanych z produkcją i zużyciem na świecie. W majowych przewidywaniach zakładała, że sezon 2014/2015 zamknie się nadwyżką wynoszącą 3,39 mln ton.
Inne firmy analityczne także przewidują, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru będzie deficytowy. Szacunki deficytu wynoszą od 1,5 do 4,6 mln ton.
