W omawianym okresie największe dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym otrzymano w przypadku: tytoniu i wyrobów tytoniowych - 2,1 mld EUR, mięsa drobiowego - 1,8 mld EUR i mięsa czerwonego - 1,5 mld EUR oraz przetworów zbożowo–mącznych - 1,3 mld EUR.
Znaczną nadwyżkę eksportową uzyskano również w handlu zagranicznym produktami mlecznymi, wyrobami cukierniczymi, warzywami łącznie z przetworami oraz sokami owocowymi i warzywnymi. Dodatnie saldo wymiany zaobserwowano również dla: ziarna zbóż, produktów paszowych, piwa, cukru, tłuszczów zwierzęcych, skrobi oraz melasy.
Największy deficyt w okresie trzech kwartałów 2019 r. wystąpił w polskim handlu zagranicznym makuchami, owocami i ich przetworami, tłuszczami roślinnymi, kawą, herbatą i kakao, żywymi zwierzętami, ale bez drobiu, winem, wermutem i szampanem oraz nasionami roślin oleistych. Mniejszy deficyt odnotowano w handlu wyrobami spirytusowymi, ziemniakami i ich przetworami, rybami i ich przetworami, żywcem drobiowym oraz ryżem.