W okresie pięciu miesięcy 2020 r. największe dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym uzyskano w przypadku: tytoniu i wyrobów tytoniowych, mięsa drobiowego, przetworów zbożowo–mącznych oraz mięsa czerwonego i jego przetworów.
Znaczną nadwyżkę eksportową uzyskano również w handlu zagranicznym ziarnem zbóż, produktami mlecznymi oraz wyrobami cukierniczymi. Dodatnie saldo wymiany zaobserwowano również dla: soków owocowo-warzywnych, produktów paszowych, ryb i ich przetworów, piwa, tłuszczów zwierzęcych, cukru, melasy, warzyw i ich przetworów oraz skrobi.
W miesiącach styczeń–maj 2020 r. największy deficyt wystąpił w handlu zagranicznym owocami i ich przetworami, makuchami, tłuszczami roślinnymi, żywymi zwierzętami, ale bez drobiu, kawą, herbatą i kakao, winem, wermutem i szampanem oraz nasionami roślin oleistych. Mniejszy deficyt zaobserwowano w handlu ziemniakami i ich przetworami, wyrobami spirytusowymi, żywcem drobiowym oraz ryżem.