Ceny artykułów mlecznych
Na giełdach europejskich chude mleko w proszku podrożało do 1694 EUR/t, a pełny proszek mleczny do 2029 EUR/t, czyli o 7-9%. Ceny masła wzrosły o 5% do 2529 EUR/t. Na giełdzie w Chicago ceny sera Cheddar podniosły się o 13% do 3275 USD/t - 2906 EUR/t.
Globalne ceny artykułów mlecznych są wyraźnie mniejsze niż przed rokiem, w wyniku nadpodaży spowodowanej zwyżką światowej produkcji, przy utrzymującym się rosyjskim embargu i osłabieniu zapotrzebowania na przetwory mleczne w Chinach. W I półroczu br. poziom cen trwałych produktów mlecznych według notowań europejskich był o 18-24% mniejszy niż w I półroczu 2015 r. także na giełdach pozaeuropejskich artykuły mleczne sporo potaniały, z wyjątkiem zwyżki cen masła na giełdzie w Chicago o 20% pod wpływem wzrostu konsumpcji spowodowanej zakazem stosowania tłuszczów trans, tj. zawartych głównie w utwardzonych tłuszczach roślinnych.
Pod wpływem dekoniunktury na globalnym rynku krajowi producenci i przetwórcy mleka w dalszym ciągu otrzymują niskie ceny. Ceny mleka surowego względem rosnącego skupu, zmalały w maju do 100,19 zł/hl, czyli o 2,1% w porównaniu z kwietniem i o 11% w odniesieniu do maja 2015 roku. W pierwszych pięciu miesiącach br. poziom cen skupu mleka wyniósł 105,76 zł/hl i był o 10,6% mniejszy niż w porównywalnym okresie 2015 r. Mimo to poziom targowiskowych cen krów dojnych zwiększył się o 2,5% do 3138 zł/szt., przy niewielkim spadku cen jałówek 1- rocznych o 0,7% do 1959 zł/szt.
Ceny zbytu przetworów mlecznych zmalały o 0,5% w porównaniu z kwietniem. Obniżyła się dynamika spadku cen produktów trwałych. Ceny masła w blokach zmniejszyły się o 1,3%, a masła konfekcjonowanego i masła z dodatkiem oleju o 0,8-1%. Sery dojrzewające potaniały o 0,9-1,1%. Najmniej w grupie produktów trwałych zmalały ceny pełnego mleka w proszku o 0,3%, przy minimalnym wzroście cen chudego proszku mlecznego o 0,1%.
Najgłębsze były obniżki cen mleka UHT o 1,1-4,3% oraz mleka skondensowanego o 2%. Potaniało też świeże mleko w folii o 0,5-1,2%, śmietana o 0,4-1,3% oraz twarogi i serki twarogowe o 0,1-0,8%. Podrożał natomiast jogurt owocowy o 1,1%, serki homogenizowane o 0,3-1% oraz świeże mleko tłuste w kartonie o 0,5%. Niezmienne pozostały jedynie ceny jogurtu naturalnego i półtłustego mleka świeżego w kartonie.
Skup mleka w dalszym ciągu rośnie, mimo niskich cen płaconych dostawcom. W maju zakupiono 981,5 mln l mleka, czyli więcej o 4,2% niż w kwietniu i o 1,7% niż przed rokiem. Od stycznia do maja br. rolnicy dostarczyli 4,6 mld l mleka, a więc to zwyżka o 7%.
W wyniku rosnącego skupu mleka wzrasta produkcja przetworów mlecznych, głównie trwałych. W pierwszych czterech miesiącach br., w porównaniu z tym samym okresem 2015 r., produkcja chudego mleka w proszku była wyższa o 18%, a pełnego proszku mlecznego o 14%, mimo znacznie mniejszego eksportu i niskich cen transakcyjnych.
Wyraźnie większa była też produkcja masła i tłuszczów mlecznych o 17%, mleka płynnego przetworzonego, łącznie z mlekiem „przerzutowym”o 10% oraz serów dojrzewających o 9%, ze względu na duży eksport tych produktów, a także zwyżkę krajowego popytu na masło i sery. W mniejszym stopniu zwiększono produkcję serów topionych, fermentowanych napojów mlecznych innych niż jogurty oraz serwatki o 4-7%. Ograniczono z kolei produkcję mleka i śmietany zagęszczonej o 12%, serów pleśniowych i proszkowanych o 6%, a także śmietany i jogurtów o 2-4%.
Zwyżka produkcji przyczyniła się do wzrostu zapasów trwałych przetworów mlecznych u producentów. Zdaniem GUS zapasy mleka w proszku w końcu I kwartału br. były o 70% wyższe niż przed rokiem. Zapasy masła zwiększyły się o 51%, a serów podpuszczkowych dojrzewających o 25%.