Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 2–8.10.2023 r. zbywały masło w blokach po 21,16 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 25,51 zł/kg, a zatem drożej o 6% niż w poprzednim tygodniu i o 17,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była niższa niż przed rokiem o 36%, a masła konfekcjonowanego – o 26%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 11,19 zł/kg,a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej. Była ona wyższa o 0,3% niż przed miesiącem, ale niższa o 38% niż rok wcześniej. Za pełne mleko w proszku otrzymywano 16,82 zł/kg, tj. mniej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, ale więcej o 4% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena PMP zmniejszyła się o 29,5%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 3 października 2023 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 4,4%. W czasie sesji sprzedano 38,35 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 3 października 2023 r. za masło płacono 4 806 USD/t, a zatem więcej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 5% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 3 853 USD/t, czyli niższym o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 2 558 USD/t, a więc więcej o 7% niż w poprzednim notowaniu i o 12% niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła 2 931 USD/t i była wyższa o 5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było tańsze o 4%, ser Cheddar – o 22%, OMP – o 27%, a PMP – o 18%.