Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 1–7.05.2017 r. za masło w blokach płacono 17,56 zł/kg, o 1,5% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 3% więcej niż przed miesiącem. Cena masła konfekcjonowanego wyniosła 18,96 zł/kg i była o 2% większa niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 62%, a masło w blokach – o 78%.
Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku krajowe proszkownie otrzymywały 7,39 zł, a za pełne mleko w proszku – 11,64 zł, w obu przypadkach o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ceny te były jednak odpowiednio o 4% i 1% niższe niż na początku kwietnia br. W porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. OMP było droższe o 6,5%, a PMP – o 38,5%.
Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 13,14 zł/kg, a ser Edamski – po 13,32 zł/kg, odpowiednio o 0,5% i o 2,5% drożej niż tydzień wcześniej. Te gatunki serów były o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 37–39% droższe niż rok wcześniej.
W Polsce masło w blokach było tańsze niż w Unii Europejskiej o 5,0%, a odtłuszczone mleko w proszku o 1,7% tańsze, podczas gdy ser Edamski był droższy o 2,3%, a ser Gouda o 0,9%.