Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.10 – 6.11.2022 r. zbywały masło w blokach po 32,37 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 33,59 zł/kg (6,72 zł za 200 gramową kostkę), a zatem to mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2,5% niż miesiąc wcześniej. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 36,5%, a masła konfekcjonowanego – o 32,5%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 17,83 zł/kg i była niższa o 1,5% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 23,59 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 1% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 48%, a PMP – o 55%.
W dniach 31.10 – 6.11.2022 r. monitorowane ceny serów Edamski i Gouda osiągnęły rekordowe poziomy. Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 25,57 zł/kg, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i przed miesiącem. Za ser Gouda płacono 26,10 zł/kg, a więc więcej o 0,4% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski i Gouda były droższe o 51–52%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na aukcji, która odbyła się 1 listopada 2022 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w odniesieniu do poprzedniego notowania, uległ spadkowi o 3,9%. W czasie sesji sprzedano 28,9 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 1 listopada 2022 r. za masło płacono 4 868 USD/t, a więc więcej o 0,4% niż w poprzednim notowaniu (z 18.10.br.), ale mniej o 2% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 802 USD/t, tj. wyższym o 1% niż dwa tygodnie wcześniej, ale niższym o 3% niż przed miesiącem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 972 USD/t, czyli mniej o 9% niż w poprzednim notowaniu i o 15% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 279 USD/t i była niższa o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 18%, PMP – o 16%, masło – o 9%, a ser Cheddar – o 5%.