Jak wynika z danych, w zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 27.03 – 2.04.2017 r. cena masła w blokach ukształtowała się na poziomie 16,79 zł/kg, a więc wyższym o 0,2% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Za masło konfekcjonowane otrzymywano 18,29 zł/kg, czyli więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż na początku marca br. Masło konfekcjonowane było droższe niż rok wcześniej o 49%, a masło w blokach – o 65%.
W krajowych proszkowniach za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku uzyskiwano 7,60 zł, tj. mniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 9% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 11,95 zł/kg, a zatem drożej o 0,2% niż w poprzednim notowaniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. OMP kosztowało więcej niż rok wcześniej o 7,5%, a PMP – o 36%.
Za ser Gouda krajowi producenci otrzymywali 13,20 zł/kg, a za ser Edamski – 13,13 zł/kg, czyli mniej odpowiednio o 1% i 2% niż tydzień wcześniej oraz o 3% i 4% niż przed miesiącem. Jednak ceny tych gatunków serów były wyższe niż przed rokiem o 34–35%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade ceny masła, po szybkim wzroście utrzymującym się od sierpnia ub.r., na początku kwietnia 2017 r. uległy spadkowi. Na aukcji, która odbyła się 4 kwietnia 2017 r. za tłuszcz ten uzyskiwano 4 751 USD/t, tj. o 3% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 21 marca br.), ale o 2% więcej niż przed miesiącem. Obniżkom ulegają z kolei ceny sera Cheddar i OMP. Za 1 tonę Cheddara 4 kwietnia br. płacono 3 288 USD, a zatem mniej o 3,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 4% niż przed miesiącem.
Odtłuszczone mleko w proszku sprzedawano po 1 913 USD/t, czyli taniej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 10% niż przed miesiącem. Jednocześnie od połowy marca br. zwiększają się ceny PMP. Na początku kwietnia br. za ten rodzaj proszku mlecznego uzyskiwano 2 924 USD/t, a zatem więcej o 2% niż na poprzedniej aukcji oraz o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było droższe o 76%, ser Cheddar – o 18%, OMP – o 11%, a PMP – o 45%.