Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
Na przełomie października i listopada br. za-kłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały po 35,53 zł/kg, czyli drożej o 7% niż tydzień wcześniej i o 14% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 36,25 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 1,5% niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 59,5%, a masła konfekcjonowanego – o 33%.
Cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 10,30 zł/kg i była niższa o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 18,63 zł/kg, a zatem więcej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było tańsze o 8%, a PMP droższe o 14%. Krajowi producenci zbywali ser Edamski po 21,68 zł/kg, tj. po cenie wyższej o 5% niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 21,76 zł/kg i była niższa o 0,4% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 0,02 zł/kg niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 7%, a ser Gouda – o 1%.
Ceny produktów mlecznych na rynkach zagranicznych
Na ostatniej aukcji, która odbyła się 5 listopada 2024 r. na platformie handlowej GlobalDairyTrade indeks cen GDT, w stosunku do poprzedniego notowania, wzrósł o 4,8%. W czasie sesji sprzedano 36,6 tys. ton artykułów mleczarskich. Na GDT 5 listopada 2024 r. za masło płacono 6 990 USD/t, czyli więcej o 8% niż w poprzednim notowaniu i o 9% niż przed miesiącem. Cena sera Cheddar ukształtowała się na poziomie 4 973 USD/t, czyli wyższym o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 8% niż miesiąc wcześniej.
Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 850 USD/t, tj. więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 713 USD/t i była wyższa o 4,5% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 43%, ser Cheddar – o 23%, OMP – o 5%, a PMP – o 25%.