Ceny przetworów mleczarskich
W dniach 25–31.07.2016 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych przez ZSRIR MRiRW za masło w blokach otrzymywano 13,04 zł/kg, a za masło konfekcjonowane 14,59 zł/kg, w obu przypadkach o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu. Ceny masła były wyższe o 9–13% w porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca oraz o 11–12% niż przed rokiem.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 7,02 zł/kg, czyli to o 3% mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie była ona podobna do ceny sprzed miesiąca. W porównaniu do ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 EUR/100 kg krajowa cena OMP była o 5% niższa. Za pełne mleko w proszku płacono 8,62 zł/kg, czyli to zwyżka o 1% niż w poprzednim notowaniu, ale to taniej o 0,5% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP kosztowało mniej o 2%, a PMP – o 9%.
Ser Gouda zakłady mleczarskie zbywały po 11,24 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 12% niż przed miesiącem. Ser Edamski sprzedawany był po 11,34 zł/kg, czyli kosztował więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 10% niż na przełomie czerwca i lipca br. W stosunku do notowań sprzed roku cena sera Gouda była wyższa o 8%, a Edamskiego o 11%.
Ceny skupu mleka
Krajowa cena skupu mleka w czerwcu 2016 r. (wg GUS) wyniosła 99,97 zł/hl, względem 100,19 zł/hl w maju br. i 110,40 zł/hl w czerwcu 2015 r.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairy-Trade na początku sierpnia br. zaobserwowano zwyżkę cen masła i mleka w proszku. Na aukcji, która odbyła się 2 sierpnia 2016 r. cena masła osiągnęła poziom 2 871 USD/t i była większa o 7% niż w poprzednim notowaniu (z 19.07.2016 r.) oraz o 2% niż przed miesiącem.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 1 965 USD/t, a zatem więcej o 2% niż przed dwoma tygodniami oraz o 1% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku, w porównaniu z poprzednim notowaniem, wzrosła o 9% do 2 265 USD/t i była o 10% wyższa niż na początku lipca br.
Ser Cheddar zbywano po 2 889 USD/t w stosunku do 2 886 USD/t przed dwoma tygodniami. Jednocześnie cena tego gatunku sera była o 0,4% mniejsza niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku masło było droższe o 25%, OMP – o 39%, PMP – o 43%, a ser Cheddar – o 9%.