Ceny zbytu artykułów mleczarskich
W zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.08 – 3.09.2017 r. masło w blokach zbywano po 25,04 zł/kg, o 2,5% drożej niż tydzień wcześniej. Cena masła konfekcjonowanego osiągnęła poziom 26,11 zł/kg, o 2% wyższy niż w poprzednim notowaniu. Oba rodzaje masła były o 8% droższe niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 67%, a masło w blokach o 74% droższe.
Krajowa cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, obniżyła się o 1%. W efekcie producenci za ten rodzaj proszku mlecznego uzyskiwali 7,41 zł/kg. Jednocześnie pełne mleko w proszku pota-niało o 3%, do 12,71 zł/kg. OMP było tańsze niż przed miesiącem o 0,3%, a PMP o 4%. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 1%, podczas gdy PMP – o 38%.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na początku września br. odnotowano zwyżkę cen masła (po spadku w sierpniu br.). Na aukcji, która odbyła się 5 września 2017 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego płacono 5 954 USD/t, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu (z 15.08.br.) i niż przed miesiącem. Od połowy sierpnia br. rosną ceny sera Cheddar. Na początku września br. za 1 tonę tego produktu otrzymywano 4 118 USD, a zatem więcej o 3% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż na początku sierpnia br. Na platformie handlowej GlobalDairyTrade tanieje natomiast odtłuszczone mleko w proszku.
Od połowy sierpnia br. obniżkom ulegają także ceny pełnego mleka w proszku. W notowaniu z 5 września br. za OMP uzyskano 1 944 USD/t, a zatem o 1% mniej niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem. Cena PMP wynosiła 3 100 USD/t i była niższa o 1% niż na poprzedniej aukcji i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem masło było droższe o 58%, ser Cheddar – o 20%, a PMP – o 11%, podczas gdy OMP – o 13% tańsze.